08.05.2018 Olymp Trade 0

Pakatan Harapan (HARAPAN) hari ini mengumumkan pembaharuan fiskal untuk 100 hari pertama yang akan dilakukan jika berjaya membentuk kerajaan persekutuan selepas hari mengundi esok.

Untuk melaksanakan reformasi fiskal yang bertanggungjawab, HARAPAN berkata, pihaknya akan menilai semula secara menyeluruh mengenai tanggungjawab, komitmen, perbelanjaan dan liabiliti berhubung dengan pendapatan, aset dan pendapatan kerajaan.

Perubahan itu, menurut kenyataan itu, bertujuan memperbaiki iklim pelaburan, mengurangkan kos hidup dan menjalankan perniagaan, meningkatkan daya saing negara dan menggalakkan kemakmuran ekonomi yang lebih besar.

Selain itu, tambah kenyataan itu, beberapa tokoh rakyat Malaysia sudah bersedia untuk membantu usaha itu, antaranya “seorang bekas presiden Petronas, ahli perniagaan Hong Kong yang berjaya, bekas pegawai kanan kerajaan dan pakar ekonomi.”

Pengumuman itu dibuat melalui kenyataan media yang ditandatangani oleh Pengerusinya Tun Dr Mahathir Mohamad, Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden AMANAH Mohamad Sabu.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...