19.09.2022 Halaman Utama 7
strategi trading yang trader pro guna di olymp trade

Sinopsis Ringkas Tentang Strategi Trading

Dalam dunia trading, strategi adalah kunci untuk meningkatkan peluang anda mendapat pulangan yang menguntungkan. Ia juga adalah salah satu cara untuk mengurangkan risiko. Strategi trading saham yang baik akan mengambil kira beberapa perkara. Antaranya adalah saham yang telah anda rancang untuk trade, keadaan pasaran dan juga apa-apa maklumat yang berkaitan dengan syarikat dan industri yang berkaitan. Di samping itu, seperti biasa, anda juga harus tahu jumlah risiko yang sanggup anda ambil, serta memahami keperluan dan keutamaan peribadi anda. Dan yang paling penting, strategi trading ini harus diguna dan diuji dengan teliti untuk cuba meminimumkan risiko kehilangan wang.

 

gunakan strategi trading anda di platform olymp trade

Trading saham bermaksud pembelian dan juga penjualan saham dengan matlamat untuk memanfaatkan harga saham yang turun naik setiap hari. Tingkah laku pasaran yang sentiasa berubah memerlukan strategi yang sentiasa berevolusi dan dinamik. Trader yang serius biasanya akan menyediakan pelbagai jenis strategi dagangan yang selari dengan situasi pasaran yang kompetitif. Trend pasaran dan situasi pasaran yang baik harus diguna dan diambil kira oleh trader sebagai salah satu faktor dalam strategi trading saham mereka untuk memperoleh keuntungan. 

Beberapa strategi trading saham secara online yang boleh digunakan oleh trader termasuklah apa yang kami senaraikan di bawah ini. 

Strategi Trading : Growth Investing

Growth Investing memberi tumpuan kepada pembelian saham yang dijangka meningkat pada kadar yang lebih cepat daripada keadaan pasaran secara keseluruhannya.

Stok Growth biasanya mewakili syarikat baharu dalam pasaran yang baru muncul atau industri yang inovatif, seperti industri berteknologi tinggi.

Cara investment ini digunakan, ialah apabila syarikat terus menerus menambah keuntungan dengan tumpuan diberikan kepada pertumbuhan modal. Syarikat akan melabur semula keuntungan tersebut dan bukannya digunakan untuk menambah baik operasi atau menarik pelabur dengan dividen.

Saham growth  menawarkan pulangan yang tinggi tetapi berisiko. Jadi penyelidikan terhadap sesebuah syarikat itu harus dibuat secara teliti. 

Strategi Trading : Income Investing

Melalui strategi trading ini, sebarang stok yang baik akan diambil dan dikumpul sebagai satu aset. Contohnya, saham, hartanah, pelaburan mutual fund dan pelaburan di dalam bon yang menjana pendapatan paling banyak setiap tahun tetapi beroperasi pada risiko yang paling minima. 

Berikut ialah beberapa contoh Income Investing 

  • Bond ladder. Bond ladder ialah strategi pelaburan di mana anda membeli berbilang bon dengan tarikh matang dan kadar faedah yang berbeza. Pendekatan jenis ini akan membolehkan anda menikmati aliran pendapatan bon yang stabil di samping dapat mengawal risiko dari kadar faedah.
  • Real estate-focused. Hartanah boleh menjadi pelindung nilai yang berguna terhadap inflasi di samping menghasilkan pendapatan pasif. Strategi pendapatan yang dicipta melalui hartanah mungkin termasuk peruntukan portfolio kepada satu atau lebih REIT serta ETF hartanah yang menghasilkan dividen dan pelaburan melalui crowdfunding hartanah.
  • Dividend stocks.Terdapat dua cara untuk mencipta strategi trading menggunakan income investing saham dividen. Dua cara tersebut adalah membeli saham individu atau anda perlu memiliki ETF dividen. Di antara keduanya, pendekatan ETF dividen adalah lebih pasif kerana anda hanya perlu memilih satu dana, daripada harus membeli dan menjual saham saham secara individu.

Strategi Trading : Short Selling

Membuat short pada saham bermakna anda membuka kedudukan dengan meminjam saham yang anda tidak miliki dan kemudian menjualnya kepada pelabur lain. Membuat short atau menjual saham short, merujuk kepada kedudukan saham menurun. Dalam erti kata lain, anda mungkin menjual saham jika anda berasa kuat bahawa harga sahamnya akan menurun.

Juga dikenali sebagai shorting/going short, ini merujuk kepada penjualan sekuriti yang dipinjam oleh penjual untuk membuat jualan pendek. Strategi trading pasaran saham sebegini membantu menghasilkan keuntungan apabila pasaran saham semakin merosot.

Sebagai contoh, katakan anda berpendapat bahawa harga saham Syarikat XYZ, yang berdagang dengan harga $100 sesaham, adalah terlalu mahal. Jadi, anda memutuskan untuk membuat short stok dengan meminjam 10 saham daripada pembrokeran anda dan menjualnya pada jumlah $1,000. Jika saham terus turun kepada $90, anda boleh membeli semula saham tersebut dengan harga $900, mengembalikannya kepada broker anda dan mengekalkan keuntungan $100.

srategi trading short selling di platform olymp trade

Strategi Trading : Value Investing

Value investing boleh ditakrifkan secara ringkas sebagai proses mencari dan membeli saham yang dinilai rendah oleh metrik kewangan terpilih.

Secara ringkas, value investing adalah tentang mencari harga saham yang murah. Untuk mencari saham sedemikian, biasanya value investors akan menggunakan kaedah fundamental analisis untuk mendedahkan nilai intrinsik saham untuk syarikat tertentu.

Melalui strategi ini, saham yang didagangkan kurang daripada nilai intrinsik dikenal pasti dan pelabur akan memegang saham ini sehingga harga pasarannya meningkat. Biasanya pelabur akan mengambil kesempatan daripada turun naik pasaran yang rendah.

Warren Buffet adalah contoh pelabur yang menggunakan strategi trading value investing sebagai cara jadi kaya beliau.

Strategi Trading Quality Investing

Quality investing boleh ditakrifkan dengan pelbagai cara. Sesetengah pelabur mungkin memeriksa margin kasar, atau peratusan hasil yang tinggal selepas kos produk teras. Orang lain pula mungkin menggunakan pulangan atas ekuiti, atau keuntungan pelabur saham.

Strategi ini berdasarkan kriteria asas yang membantu dalam menentukan syarikat yang mempunyai ciri kualiti yang luar biasa. Ia adalah sejenis pendekatan kuantitatif yang tertumpu pada pembelian syarikat yang berkualiti tinggi. Kriteria lembut dan keras digunakan untuk penilaian kualiti.

Saham berkualiti tinggi cenderung mempunyai pulangan yang stabil dan tahap kebolehubahan pendapatan yang terhad. Jadi ia sering dapat bertahan dengan baik semasa penjualan pasaran yang luas. Satu lagi ciri Quality Investing ialah kekuatan kewangan syarikat pemilik saham tersebut. Firma berkualiti biasanya cenderung untuk mempunyai kunci kira-kira yang bersih.

Strategi Trading : Trend Following

Melalui strategi ini, pembelian dibuat pada “harga sedang meletup” dan di jual apabila harga mula menunjukkan arah aliran menurun. Terdapat banyak faktor dan pengiraan matematik yang digunakan untuk menentukan pergerakan saham dan untuk memahami cara menganalisis arah aliran pasaran saham dengan lebih baik.

Trend following adalah strategi yang digunakan oleh sesetengah trader untuk cuba mendapatkan keuntungan daripada arah aliran dalam pasaran. Idea asasnya adalah untuk membeli aset yang semakin meningkat dalam harga dan menjualnya apabila ia mula jatuh…Ya la ;  mengikut trend.

Prinsip utama trend trading ialah pasaran bergerak mengikut trend dengan cara yang berulang dari semasa ke semasa serta merentas kesemua kelas aset. Ideanya bukanlah untuk ‘meramalkan’ bila trend baharu akan berlaku, tetapi menggunakan isyarat dari price action dan penunjuk teknikal untuk menunjukkan bahawa aliran baharu telah pun bermula.

Strategi Trading : Gap Strategy

Gap trading adalah pendekatan yang mudah dan berdisiplin untuk membeli dan menjual stok. Secara asasnya, melalui strategi trading ini,  trader akan mencari saham yang mempunyai jurang harga atau gap daripada penutupan sebelumnya. Trader kemudiannya akan memantau jam pertama dagangan untuk mengenal pasti julat dagangan. Kenaikan di atas julat itu menandakan belian, manakala jatuh di bawahnya menandakan pendek.

strategi trading gap strategy olymp trade

Strategi Trading : Flag Pattern

Corak flag pattern terbentuk apabila pasaran menyatu dalam julat sempit selepas pergerakan mendadak. Biasanya penembusan dari bendera adalah dalam bentuk penerusan trend sebelumnya. Bendera memberikan nisbah ganjaran risiko yang sangat tinggi yang bermaksud risiko yang agak kecil dan keuntungan yang tinggi dan cepat.

Flag Pattern adalah bahagian penting dalam analisis teknikal, tetapi biasanya trader yang terrier akan menggabungkannya dengan bentuk analisis teknikal lain untuk memaksimumkan kemungkinan kejayaan mereka.

Kata Akhir

Sebagai trader adalah penting untuk berlatih sebelum mempertaruhkan wang anda.  Selain membolehkan anda membiasakan diri dengan platform dagangan yang anda pilih, berlatih dalam mod demo membantu anda memahami dunia trading serta dapat digunakan untuk menguji strategi-strategi. Hanya selepas anda berasa selesa dengan semua aspek perdagangan, barulah anda boleh mula mempertaruhkan modal anda.

Setiap trader mempunyai strategi trading yang boleh mereka gunakan apabila melibatkan perdagangan dalam pasaran saham secara dalam talian.  Walau bagaimanapun, tidak satu pun daripada strategi ini yang akan menjadi setiap masa. Jadi sebelum membuat keputusan tentang strategi mana yang harus digunakan, kos dan risiko yang dikaitkan dengan setiap satu perlu dipertimbangkan dan diterokai.

Saiz open posisi merujuk kepada bilangan kontrak yang anda beli atau jual dalam perdagangan tertentu. Lebih besar posisi, lebih banyak dana dilaburkan di dalamnya, dan lebih tinggi risikonya. Sebagai trader kecil-kecilan atau dikenali sebagai pelabur runcit, tips penting dalam trading ialah jangan mengambil risiko lebih daripada 2% daripada modal pelaburan anda dalam satu kedudukan. 

Untuk menentukan saiz kedudukan yang optimum, anda juga perlu mengetahui jumlah wang yang anda sanggup hilang dalam setiap trade. Kemudiannya bolehlah anda mengira dengan sewajarnya, dengan mengambil kira modal yang anda ada untuk berdagang dan harga saham yang anda minati.

cara jadi kaya dengan trading

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...