09.06.2022 Halaman Utama 2
belajar cara trade guna support dan resistance olymp trade

Penerangan Ringkas Tentang Support Dan Resistance

Sokongan dan Rintangan atau Support dan Resistance ialah tonggak yang kuat dalam sesuatu trade. Malah kebanyakan strategi mempunyai beberapa jenis analisis sokongan/rintangan (S/R) yang terbina padanya. Sokongan dan rintangan cenderung untuk terjadi di sekitar kawasan utama yang harga selalu menghampiri dan melantun semula selepas itu.

Artikel ini akan menerangkan tentang tahap support dan resistance ini. Kami juga akan menyelitkan beberapa strategi dagangan yang menggunakan tahap sokongan dan rintangan ini. 

Di Olymp Trade, mereka mempunyai halaman khusus untuk tajuk support dan resistance yang menunjukkan kawasan sokongan dan rintangan untuk pasangan mata wang, komoditi, indeks dan mata wang kripto. 

forex malaysia dalam pengurusan kewangan

Apa Itu Tahap Sokongan Dan Rintangan?

Tahap sokongan dan rintangan adalah salah satu teknik analisis teknikal yang paling banyak diikuti dalam pasaran kewangan. Ia adalah kaedah mudah untuk menganalisis carta dengan cepat terutamanya untuk menentukan tiga perkara yang dicari-cari oleh trader iaitu :-

  • Menentukan arah pasaran
  • Menentukan waktu untuk memasuki pasaran
  • Menentukan waktu yang tepat untuk keluar dari pasaran sama ada ketika sedang profit atau loss

Jika seorang trader boleh menjawab tiga perkara di atas, maka mereka pada dasarnya sudah mempunyai idea tentang trading. Dan mengenal pasti tahap support dan resistance pada carta adalah salah satu cara yang boleh membantu mereka menjawab soalan-soalan tersebut.

support and resistance olymp trade

Support/Sokongan

Sokongan ialah kawasan pada carta yang harga telah turun tetapi sukar untuk menembus ke bawah. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana harga turun ke kawasan sokongan dan seterusnya ‘melantun’ mendadak dari tahap ini.

tahap support pada carta platform olymp trade

Tahap sokongan ialah tempat pembeli melangkah masuk dan menjadi lebih agresif, oleh itu mengekalkan harga daripada turun lebih rendah. Apabila harga menurun ke arah sokongan, tekanan jualan menurun disebabkan harga yang lebih rendah, dan pembeli menjadi lebih agresif disebabkan harga yang lebih rendah ini. Tahap sokongan akhirnya akan ditembusi dan harga akan menurun di bawahnya. Harga itu kemudiannya akan menjadi tahap rintangan untuk masa hadapan.

Secara teorinya, sokongan ialah tahap harga di mana permintaan (kuasa beli) cukup kuat untuk menghalang harga daripada terus menurun. Rasionalnya ialah, apabila harga semakin hampir kepada sokongan, dan menjadi lebih murah dalam proses, pembeli melihat tawaran yang lebih baik, dan lebih berkemungkinan untuk membeli. Penjual menjadi kurang berkemungkinan untuk menjual, kerana mereka mendapat tawaran yang lebih teruk. Dalam senario itu, permintaan (pembeli) akan mengatasi bekalan (penjual) dan itu akan melarang harga daripada jatuh di bawah sokongan.

Resistance/Rintangan

Rintangan ialah kawasan pada carta di mana harga telah meningkat tetapi bergelut untuk menembusi paras atas. Rajah di bawah menunjukkan bagaimana harga meningkat sehingga ke kawasan rintangan dan seterusnya “melantun” secara mendadak dari tahap ini.

tahap rintangan pada platform olymp trade

Tahap rintangan ialah tempat penjual melangkah masuk dan menjadi lebih agresif dan, oleh itu, mengekalkan harga daripada naik lebih tinggi. Apabila harga meningkat ke arah rintangan, tekanan belian menurun disebabkan harga yang lebih tinggi, dan tekanan jualan meningkat. Tahap rintangan akhirnya akan ditembusi dan harga akan meningkat di atasnya. Harga itu kemudiannya akan menjadi tahap sokongan masa hadapan.

Secara teorinya rintangan ialah tahap harga di mana bekalan (kuasa jualan) cukup kuat untuk menghalang harga daripada terus meningkat. Rasional di sebalik ini ialah apabila harga semakin hampir kepada rintangan, dan menjadi lebih mahal dalam proses, penjual lebih cenderung untuk menjual dan pembeli menjadi kurang berkemungkinan untuk membeli. Dalam senario itu, penawaran (penjual) akan mengatasi permintaan (pembeli) dan itu akan melarang harga daripada melepasi rintangan.

Strategi Paling Ngetop Untuk Trade Menggunakan Support dan Resistance

Di bawah ialah empat strategi teratas untuk berdagang dengan menggunakan sokongan dan rintangan:

1) Range trading

Range trading berlaku dalam ruang antara sokongan dan rintangan kerana trader sudah menyasarkan untuk membeli pada sokongan dan menjual pada rintangan. Fikirkan kawasan antara sokongan dan rintangan sebagai sebuah bilik. Sokongan adalah lantai dan rintangan pula siling nya. “Range” cenderung muncul dalam pasaran sideways di mana tiada petunjuk jelas tentang arah aliran.

Petua Pro – Tahap sokongan dan rintangan tidak selalunya dalam garis yang sempurna. Kadangkala harga akan melantun dari kawasan tertentu, bukannya garis lurus yang sempurna.

Trader perlu mengenal pasti “range” tersebut dan oleh itu, perlu mengenal pasti kawasan sokongan dan rintangan. Kawasan sokongan dan rintangan boleh dikenal pasti dan ditunjukkan dalam carta di bawah:

range trading pada platform olymp trade

 

Apabila pasaran terikat pada “range”, trader cenderung mencari entri “long/buy” apabila harga melantun daripada sokongan dan entri “short/sell” apabila harga melantun daripada rintangan.

Adalah jelas untuk melihat bahawa harga tidak selalu menghormati sempadan sokongan dan rintangan. Itulah sebabnya trader harus mempertimbangkan untuk menetapkan stop loss di bawah sokongan apabila membuat Buy, dan di atas rintangan apabila membuat Sell.

Apabila harga terkeluar daripada “range” yang ditentukan, ia mungkin disebabkan oleh breakout atau breakout palsu.  Atau juga dikenali sebagai “fakeout”. Adalah penting untuk menerima pakai pengurusan risiko yang kukuh untuk mengehadkan risiko kerugian apabila pasaran menembusi “range” dagangan.

 

2) Strategi Breakout (pullback)

Breakout selalunya berlaku selepas tempoh ketidakpastian arah harga pecah dan mula menjadi arah aliran. Trader sering mencari penembusan sedemikian di bawah tahap sokongan atau di atas tahap rintangan untuk memanfaatkan momentum yang semakin meningkat dalam satu arah. Jika momentum ini cukup kuat, ia berpotensi untuk memulakan trend baharu.

Walau bagaimanapun, dalam usaha untuk mengelak daripada terjerumus ke dalam perangkap breakout palsu, trader pro biasanya akan cenderung untuk menunggu pullback (ke arah sokongan atau rintangan) sebelum membuka trade.

Sebagai contoh, carta di bawah menunjukkan tahap sokongan yang kukuh sebelum penjual menolak harga ke bawah di bawah sokongan. Ramai trader mungkin terbawa-bawa dan tergesa-gesa untuk membuka trade Short/Sell sebelum waktunya. Sebaliknya, trader harus menunggu tindak balas dalam pasaran (pembeli cuba untuk mendapatkan kawalan) sebelum OP pendek tersebut

Dalam senario di bawah, trader harus menunggu pasaran untuk terus bergerak ke bawah, selepas pullback, baru lah trader boleh mencari titik masuk yang sesuai. 

strategi pullback pada support dan resistance olymp trade

3) Strategi Trendline

Strategi trendline menggunakan garis trendline sebagai sama ada sokongan atau rintangan. Hanya lukis garis yang menghubungkan dua atau lebih paras tertinggi dalam aliran menurun, atau dua atau lebih paras rendah dalam aliran menaik. Dalam arah trend yang kukuh, harga akan melantun dari garis arah aliran dan terus bergerak ke arah trend tersebut. Oleh itu, trader hanya perlu mencari entri ke arah trend untuk kebarangkalian trading yang lebih tinggi.

trendline strategi pada carta olymp trade

4) Menggunakan Moving averages sebagai sokongan dan rintangan

Moving average boleh juga digunakan sebagai tahap sokongan dan rintangan yang dinamik. Antara moving average yang popular untuk disertakan ialah moving average dengan tempoh 20 dan 50. Di mana ia juga boleh diubah sedikit kepada purata bergerak tempoh 21 dan 55 kalau ingin menggunakan nombor Fibonacci. Ia bukan perkara biasa bagi trader untuk menggabungkan 100 dan 200 MA dan akhirnya, terpulang kepada trader untuk mencari tetapan yang mereka selesa.

 

moving average sebagai SNR pada carta olymp trade

Seperti dalam carta di atas, adalah jelas untuk melihat bahawa 55 MA pada mulanya berada di atas pasaran sebagai garis rintangan. Pasaran kemudian turun dan berbalik dan 55 MA kemudian menjadi tahap sokongan dinamik. Pedagang boleh menggunakan garis trendline ini untuk membuat keputusan muktamad tentang pasaran yang berkemungkinan akan terus menjadi arah trend dan melihat sama ada ia terdedah kepada breakout. 

Isi Penting Dari Perkongsian Support Dan Resistance

  • Sokongan dan rintangan ialah tonggak yang kuat dalam trading dan kebanyakan strategi mempunyai beberapa jenis analisis sokongan/rintangan yang terbina di dalamnya.
  • Strategi sokongan dan rintangan boleh digunakan untuk keadaan di mana sama ada ia berdasarkan harga yang menghormati tahap ini (range trading) atau menjangkakan penembusan sokongan dan rintangan (Strategi Breakout dan pullback).
  • Harga tidak akan mengikut sokongan dan rintangan selama-lamanya. Dengan mengambil kira perkara ini, trader perlu mengamalkan pengurusan risiko yang baik untuk mengehadkan kerugian jika berlaku penembusan.
  • Seperti semua penunjuk teknikal, Moving average harus digunakan bersama dengan penunjuk lain, seperti price action. Ia paling berguna dalam pasaran trending dan boleh digunakan pada semua instrumen kewangan yang boleh didagangkan, termasuk saham dan indeks.
  • Time frame yang paling biasa untuk moving average ialah 10, 20, 50, 100 dan 200. Semakin lama jangka masa, semakin besar potensi kepentingannya.

motivasi kejayaan

Memahami Sokongan dan Rintangan Sahaja Sebenarnya Belum Cukup

SnR boleh digunakan dalam kebanyakan strategi perdagangan. Harga boleh mengikuti tahap atau kawasan ini atau kadang-kala ia boleh memecahkan paras-paras tersebut. Memandangkan harga tidak akan sentiasa menghormati tahap sokongan dan rintangan itu, kita perlu meletakkan strategi pengurusan risiko yang betul untuk mengehadkan kerugian apabila perdagangan tidak memihak kepada kita.

Mengenal pasti tahap sokongan dan rintangan sahaja tidak menjamin kejayaan dalam trading. Ia adalah kemahiran asas yang perlu dimiliki sebagai seorang trader. Terdapat banyak lagi konsep perdagangan untuk dipelajari seperti tindakan harga, pengurusan risiko dan psikologi perdagangan. Kita juga perlu mempelajari pelbagai strategi pengesahan untuk digabungkan dengan sokongan dan rintangan sebelum membuka mana-mana posisi.

Kita hanya perlu membuat keputusan untuk membuka trade selepas menentukan hala tuju pasaran dengan menggunakan gabungan alat dan bukan dengan hanya bergantung pada satu alat.

Untuk ringkasan artikel ini melalui video , anda boleh menontonnya di bawah ini

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...