21.09.2020 Halaman Utama 0
Indikator DeMark Oscillator

Olymp Trade Menyediakan Salah Satu Alat Dagangan Terbaik Yang Tersedia

 

Platform Olymp Trade memberi pelanggannya pelbagai alat dagangan yang berbeza di platformnya. Salah satu alat yang paling unik ialah Indikator DeMark Oscillator, yang membantu pedagang mengenal pasti apabila pasaran terlebih beli, terlebih jual, memulakan trend baharu dan/atau mengalami pembalikan trend.

 

Apakah itu Indikator DeMark Oscillator?

DeMark Oscillator dicipta oleh salah seorang pereka sebenar dan perintis perdagangan, Thomas DeMark. DeMark bertanggungjawab atas sebilangan sistem dan strategi untuk menganalisis trend pasaran untuk mewujudkan pemahaman tentang pembangunan trend dan masa pembalikan akan berlaku.

Analisisnya dan alatan analisis yang telah dibangunkannya dicari-cari oleh banyak rumah perdagangan utama. Kebanyakan alat ini adalah rahsia atau sangat mahal untuk diperoleh, tetapi sebilangan kaedahnya kini boleh didapati secara meluas dan percuma seperti Penunjuk Tom Demark (DeMark Oscillator), yang tersedia kepada pelanggan Olymp Trade secara percuma.

Teknik dan strategi lain seperti Penunjuk Berjujukan TD, Kalkulator Titik Pangsi DeMark dan Penunjuk Garisan Trend Demark tersedia dalam talian untuk pedagang yang ingin membina kemahiran analisis terperinci.

Penunjuk DeMark membantu pedagang menentukan titik masuk dan keluar yang terbaik dalam pasaran untuk memaksimumkan keuntungan mereka. Dengan mengambil data daripada rangka masa sebelumnya, penunjuk menunjukkan masa pasaran menjadi terlebih beli atau terlebih jual sama seperti oscillator lain seperti Indeks Kekuatan Relatif (RSI), tetapi dengan pengiraan yang berbeza.

 

Bagaimanakah ia berfungsi?

DeMark Oscillator dipaparkan oleh satu set nilai antara 0 hingga 1. Titik dasar pada penunjuk ialah .5 (tengah) serta .3 dan .7 pada penunjuk menunjukkan titik apabila pasaran mungkin terlebih jual (.3) atau terlebih beli (.7).

 

OT Blog Demark

 

Formula untuk menentukan nilai-nilai ini adalah berdasarkan 14 tempoh dahulu secara lalai, tetapi boleh dikembangkan atau dikurangkan mengikut kemahuan pedagang.

Penunjuk biasanya tidak mempunyai apa-apa pelicinan, tetapi model Olymp Trade menggunakan purata bergerak mudah untuk melicinkan carta. Di samping itui, penunjuk boleh dipaparkan sebagai garisan atau histogram.

 

OT Blog Demark 2

 

Penunjuk tidak mengira tahap penutupan tempoh sebelumnya. Ia menggunakan titik dagangan yang tertinggi dan terendah dalam tempoh tersebut. Berikut merupakan cara ia mengira harga dan mencipta nilai semasa membandingkan dua tempoh perdagangan:

 

Pengangka

  1. Jika ketinggian dagangan baharu adalah lebih tinggi daripada tempoh sebelumnya, perbezaan antara dua harga akan diberikan.
  2. Jika ketinggian dagangan baharu adalah lebih rendah daripada tempoh sebelumnya, nilai 0 akan diberikan.
  3. Ini dilakukan bagi setiap 14 tempoh sebelumnya (dalam tetapan standard).
  4. Hasil merupakan purata Maksimum bagi 14 tempoh dan menghasilkan pengangka untuk kalkulator.

 

Penyebut

  1. Jika kerendahan dagangan baharu adalah lebih rendah daripada tempoh sebelumnya, perbezaan antara dua harga akan diberikan.
  2. Jika kerendahan dagangan baharu adalah lebih tinggi daripada tempoh sebelumnya, nilai 0 akan diberikan.
  3. Ini dilakukan bagi setiap 14 tempoh sebelumnya (dalam tetapan standard).
  4. Hasil merupakan purata Minimum bagi 14 tempoh dan nombor ini ditambah kepada purata Maksimum untuk mendapatkan penyebut.

 

Pengiraan

  1. Pengangka kemudian dibahagikan dengan penyebut untuk memberi kita nilai antara 0 dengan 1.

Formula

Penunjuk DeMarker = Nilai Maks Prt / (Nilai Min Prt + Nilai Maks Prt)

Mujurlah, penunjuk melakukan semua pengiraan untuk pedagang, yang memudahkan proses.

 

Bagaimanakah DeMark Oscillator digunakan semasa berdagang?

DeMark Oscillator paling berkesan dalam pasaran yang bergerak cepat dan bersama dengan penunjuk lain. Pedagang dinasihatkan untuk menggunakannya untuk menentukan titik pangsi pembalikan trend atau untuk mengenal pasti trend baharu semasa ia berkembang.

Apabila berdagang harian pada bahagian Fixed Time atau Forex di platform Olymp Trade, cari titik pada penunjuk di bawah .3 atau di atas .7. Apabila penunjuk bergerak melepasi titik-titik ini, ia merupakan petanda yang baik bahawa titik masuk atau keluar berada dalam kedudukan yang terbaik.

 

OT Blog Demark 3

 

Dalam tangkap skrin di atas, anak panah merah berhampiran Penunjuk DeMarker menunjukkan titik masuk bagi pedagang ketika ia memberikan isyarat trend ke atas dan ke bawah semasa ia melintasi kawasan kelabu penunjuk. Anak panah pada carta harga menunjukkan perkara yang terjadi tidak lama selepas Indikator Demark Oscillator memberi kami titik masuk Beli dan Jual.

Sebaliknya, penunjuk ini juga memberi kami masa keluar yang tepat bagi kedudukan kami. Seperti yang ditunjukkan di bawah, anak panah merah menunjukkan tempat penunjuk menunjukkan bahawa harga sedang bergerak ke kawasan terlebih beli atau terlebih jual dan membolehkan kami menutup kedudukan yang menguntungkan.

 

OT Blog Demark 4

 

Satu Alat Tidak Bermaksud Satu Kotak Peralatan

Walaupun DeMarker Oscillator merupakan alat yang bernilai, ia tidak sempurna. Ia berfungsi paling baik apabila digunakan bersama dengan alat lain seperti RSI, CC1, Williams% dan alat lain semasa membuat keputusan perdagangan. Anda sangat disyorkan untuk mempelajari cara menggabungkannya ke dalam strategi.

Sudah tentu, tiada strategi atau alat yang terbaik, tetapi dengan menggunakan DeMark Oscillator sebagai sebahagian daripada strategi seperti Titik Pangsi Fibonacci, Titik Pangsi Camarilla dan Analisis DeMark, pedagang boleh mengurangkan risiko kerugian sementara menambah baik pemasaan pasaran mereka.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...