21.09.2020 Halaman Utama 0
Indikator DeMark Oscillator

Indikator Paling Unik Bernama Indikator DeMarker Oscillator

Olymp Trade selalu menyediakan alat-alat dagangan terbaik yang sentiasa tersedia di platform mereka. Dan yang pasti platform Olymp Trade memberi pelanggannya pelbagai alat dagangan yang berbeza dari segi fungsinya. Salah satu alat yang paling unik ialah Indikator DeMarker Oscillator, yang membantu trader mengenal pasti apabila pasaran terlebih beli, terlebih jual, memulakan trend baharu dan/atau mengalami pembalikan trend.

Pendaftaran secara percuma di broker Olymp Trade

Apakah itu Indikator DeMarker Oscillator?

Indikator DeMarker Oscillator dicipta oleh salah seorang pereka sebenar dan perintis perdagangan, Thomas DeMarker. DeMarker bertanggungjawab atas sebilangan sistem dan strategi untuk menganalisis trend pasaran untuk mewujudkan pemahaman tentang pembangunan trend dan masa pembalikan akan berlaku.

Analisisnya dan alatan analisis yang telah dibangunkannya dicari-cari oleh banyak rumah perdagangan utama. Kebanyakan alat ini adalah rahsia atau sangat mahal untuk diperoleh, tetapi sebilangan kaedahnya kini boleh didapati secara meluas dan percuma seperti Penunjuk Tom Demark (DeMark Oscillator), yang tersedia kepada pelanggan Olymp Trade secara percuma.

Teknik dan strategi lain seperti Penunjuk Berjujukan TD, Kalkulator Titik Pangsi DeMark dan Penunjuk Garisan Trend Demark tersedia dalam talian untuk pedagang yang ingin membina kemahiran analisis terperinci.

Penunjuk DeMarker membantu pedagang menentukan titik masuk dan keluar yang terbaik dalam pasaran untuk memaksimumkan keuntungan mereka. Dengan mengambil data daripada rangka masa sebelumnya, penunjuk menunjukkan masa pasaran menjadi terlebih beli atau terlebih jual sama seperti oscillator lain seperti Indeks Kekuatan Relatif (RSI), tetapi dengan pengiraan yang berbeza.

Fungsi Indikator DeMarker Oscillator

Penunjuk De Marker ini adalah salah satu penunjuk pengayun yang biasanya menunjukkan harga di kawasan terlebih beli atau terlebih jual. Penunjuk ini mempunyai tahap 0 hingga tahap 1.

Penunjuk ini berguna untuk mengetahui sama ada harga terlalu tinggi atau terlalu rendah. DeMarker mempunyai nilai dari 0 hingga 1.

Jika penunjuk menunjukkan nombor melebihi 0.7, harga mungkin telah memuncak dan kemungkinan harga akan turun.

Sebaliknya, jika penunjuk menunjukkan nilai di bawah 0.3, harga mungkin telah mencapai bahagian bawah, dan kemungkinan ia akan naik.

penggunaan Indikator DeMark Oscillator pada platform Olymp Trade

Penunjuk teknikal DeMarker (DeM) adalah berdasarkan perbandingan harga bar lilin maksimum semasa dan sebelumnya.

Apabila harga maksimum melebihi harga maksimum bar lilin sebelumnya, nilai perbezaan akan direkodkan.

Jika harga maksimum mempunyai nilai yang sama, maka nilai yang direkodkan adalah sifar.

Kemudian, apabila jumlah nilai daripada beberapa tempoh disatukan, hasilnya ialah nombor penunjuk DeMarker dibahagikan dengan nilai yang sama ditambah perbezaan antara harga minimum bar lilin sebelumnya dan bar lilin semasa. Apabila harga minimum melebihi harga sebelumnya tahap adalah sifar.

Apabila penunjuk DeMarker jatuh di bawah paras 0.30, ia diramalkan bahawa harga kenaikkan akan berbalik. Jika penunjuk DeMarker meningkat di atas tahap 0.70, maka harga menurun dijangka akan berbalik.

Penggunaan penunjuk ini dalam jangka panjang memungkinkan untuk melihat arah aliran jangka panjang yang berlaku di pasaran. Penunjuk dengan tempoh jangka pendek membolehkan anda memasuki pasaran dengan risiko yang minimum.

Bagaimanakah ia berfungsi?

DeMarker Oscillator dipaparkan oleh satu set nilai antara 0 hingga 1. Titik dasar pada penunjuk ialah .5 (tengah) serta .3 dan .7 pada penunjuk menunjukkan titik apabila pasaran mungkin terlebih jual (.3) atau terlebih beli (.7).

Carta menunjukkan Indikator DeMark Oscillator

Formula untuk menentukan nilai-nilai ini adalah berdasarkan 14 tempoh dahulu secara lalai, tetapi boleh dikembangkan atau dikurangkan mengikut kemahuan pedagang.

Penunjuk biasanya tidak mempunyai apa-apa pelicinan, tetapi model Olymp Trade menggunakan purata bergerak mudah untuk melicinkan carta. Di samping itui, penunjuk boleh dipaparkan sebagai garisan atau histogram.

Carta menunjukkan Indikator DeMark Oscillator Olymp Trade

Penunjuk tidak mengira tahap penutupan tempoh sebelumnya. Ia menggunakan titik dagangan yang tertinggi dan terendah dalam tempoh tersebut. Berikut merupakan cara ia mengira harga dan mencipta nilai semasa membandingkan dua tempoh perdagangan:

Pengangka

  1. Jika ketinggian dagangan baharu adalah lebih tinggi daripada tempoh sebelumnya, perbezaan antara dua harga akan diberikan.
  2. Jika ketinggian dagangan baharu adalah lebih rendah daripada tempoh sebelumnya, nilai 0 akan diberikan.
  3. Ini dilakukan bagi setiap 14 tempoh sebelumnya (dalam tetapan standard).
  4. Hasil merupakan purata Maksimum bagi 14 tempoh dan menghasilkan pengangka untuk kalkulator.

Penyebut

  1. Jika kerendahan dagangan baharu adalah lebih rendah daripada tempoh sebelumnya, perbezaan antara dua harga akan diberikan.
  2. Jika kerendahan dagangan baharu adalah lebih tinggi daripada tempoh sebelumnya, nilai 0 akan diberikan.
  3. Ini dilakukan bagi setiap 14 tempoh sebelumnya (dalam tetapan standard).
  4. Hasil merupakan purata Minimum bagi 14 tempoh dan nombor ini ditambah kepada purata Maksimum untuk mendapatkan penyebut.

Pengiraan

  1. Pengangka kemudian dibahagikan dengan penyebut untuk memberi kita nilai antara 0 dengan 1.

Formula

Penunjuk DeMarker = Nilai Maks Prt / (Nilai Min Prt + Nilai Maks Prt)

Mujurlah, penunjuk melakukan semua pengiraan untuk pedagang, yang memudahkan proses.

Bagaimanakah Indikator DeMarker Oscillator digunakan dalam trading?

DeMarker Oscillator paling berkesan dalam pasaran yang bergerak cepat dan bersama dengan penunjuk lain. Pedagang dinasihatkan untuk menggunakannya untuk menentukan titik pangsi pembalikan trend atau untuk mengenal pasti trend baharu semasa ia berkembang.

Apabila berdagang harian pada bahagian Fixed Time atau Forex di platform Olymp Trade, cari titik pada penunjuk di bawah .3 atau di atas .7. Apabila penunjuk bergerak melepasi titik-titik ini, ia merupakan petanda yang baik bahawa titik masuk atau keluar berada dalam kedudukan yang terbaik.

OT Blog Demark 3

Dalam tangkap skrin di atas, anak panah merah berhampiran Penunjuk DeMarker menunjukkan titik masuk bagi pedagang ketika ia memberikan isyarat trend ke atas dan ke bawah semasa ia melintasi kawasan kelabu penunjuk. Anak panah pada carta harga menunjukkan perkara yang terjadi tidak lama selepas Indikator Demark Oscillator memberi kami titik masuk Beli dan Jual.

Sebaliknya, penunjuk ini juga memberi kami masa keluar yang tepat bagi kedudukan kami. Seperti yang ditunjukkan di bawah, anak panah merah menunjukkan tempat penunjuk menunjukkan bahawa harga sedang bergerak ke kawasan terlebih beli atau terlebih jual dan membolehkan kami menutup kedudukan yang menguntungkan.

OT Blog Demark 4

Peraturan yang digunakan untuk isyarat BUY:

(1) Tunggu sehingga DeM jatuh ke kawasan terlebih jual, kemudian tunggu sehingga keluk DeM kembali hilang di atas tahap 0.3.

(2) Tunggu sehingga harga melepasi di atas SMA 14, candle ketika itu harus sudah tertutup

(3) Jika syarat 1 dan 2 dipenuhi, anda boleh membuka posisi beli.

(4) Letakkan Stop Loss (SL) dalam kawasan sokongan yang ketara.

(5) Jika anda menyasarkan keuntungan, anda boleh memilih untuk meletakkan “Take Profit” (TP) dengan nisbah risiko kepada ganjaran 1: 1 terhadap SL, atau biarkan harga bergerak sehingga ia melepasi bawah SMA 14.

Peraturan yang digunakan untuk isyarat SELL:

(1) Tunggu sehingga DeM naik ke kawasan terlebih beli, kemudian tunggu sehingga keluk DeM kembali “menyilang” ke bawah tahap 0.7.

(2) Tunggu sehingga harga melintasi bawah 14 SMA (ingat: candlestick mesti ditutup).

(3) Jika syarat 1 dan 2 dipenuhi, anda boleh membuka posisi jual.

(4) Letakkan SL di kawasan resistance yang ketara.

(5) Letakkan TP dengan nisbah risiko kepada ganjaran 1: 1 terhadap SL, atau biarkan harga bergerak sehingga ia melintasi kembali ke atas SMA 14.

Jangan beli atau jual jika harga telah mencapai kawasan terlebih beli atau terlebih jual pada carta DeMarker tetapi belum melepasi SMA 14.  Kerana kita tidak dapat mengesahkan sama ada itu adalah isyarat beli atau jual.

Demarker - don Buy-Sell copy

Satu Indikator Tidak Bermaksud Ia Sudah Mencukupi

Walaupun DeMarker Oscillator merupakan alat yang bernilai, ia tidak sempurna. Ia berfungsi paling baik apabila digunakan bersama dengan alat lain seperti RSI, CC1, Williams% dan alat lain semasa membuat keputusan perdagangan. Anda sangat disyorkan untuk mempelajari cara menggabungkannya ke dalam strategi.

Sudah tentu, tiada strategi atau alat yang terbaik, tetapi dengan menggunakan DeMark Oscillator sebagai sebahagian daripada strategi seperti Titik Pangsi Fibonacci, Titik Pangsi Camarilla dan Analisis DeMark, trader boleh mengurangkan risiko kerugian sementara menambah baik pemasaan pasaran mereka.

Pokoknya Penunjuk DeMarker adalah seperti penunjuk pengayun lain, ia akan menjadi lebih baik apabila digabungkan dengan penunjuk lain sebagai penapis isyarat.

Dalam contoh di atas, penunjuk De Marker digabungkan dengan penunjuk lain, iaitu Moving Average. Walau bagaimanapun, kadar kejayaan gabungan mana-mana penunjuk bukanlah alat untuk mencapai keuntungan 100%, tetapi ia juga bergantung kepada kesabaran dan pengurusan wang anda dalam perdagangan.

Satu lagi perkara yang anda perlu tahu ialah dalam sistem perdagangan umum yang menggunakan purata bergerak (Moving Average) , ia biasanya tidak berfungsi dengan baik dalam keadaan pasaran sisi. Jadi anda mesti sentiasa memberi perhatian kepada keadaan pasaran apabila anda akan melaksanakan sistem ini.

Akhir sekali, nasihat Tom DeMark untuk pedagang pemula? “Sentiasa belajar, berani mencuba, dan cuba sentiasa berdagang secara objektif dengan penunjuk teknikal yang objektif juga.”

Cara untuk mendaftar di Olymp Trade platform

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...