20.05.2018 Olymp Trade 32
olymptrade malaysia

Harga buka dan harga tutup

Kami percaya anda telah tahu maksud harga buka dan tutup, tetapi kami memutuskan untuk menyemak semula topik ini dan menerangkan sekali lagi tentang maksudnya. Mari kita bayangkan anda sedang melihat pada carta Apple pada platform Olymp Trade.

Olymp Trade

Sila berikan perhatian terhadap bar tunggal atau kaki lilin Jepun pada carta. Bar atau kaki lilin ini mula membentuk tempoh masa persis dan apabila tempoh ini berlalu kaki lilin baharu atau bar baharu mula membentuk semula dan kitaran ini terus diulang. Atas sebab ini, anda sentiasa melihat pada empat harga utama kaki lilin atau bar – harga buka, harga tutup, maksimum dan mininum.

Olymp Trade

George Lane, seorang penganalisis Amerika, memberi perhatian terhadap ciri yang berikut. Jika harga meningkat, harga tutup biasanya berhenti berhampiran maksimum yang sebelumnya, Jika harga merosot, harga tutup biasanya berhenti berhampiran minimum yang sebelumnya.

Olymp Trade

Itulah sebabnya Lane mencipta penunjuk yang meneliti perincian ciri ini.

Nama sukar – mudah difahami

«Pengayun Stokastik» bunyinya menakutkan dan tidak jelas. Sebenarnya instrumen ini adalah salah satu penunjuk yang paling mudah. Penunjuk ini terdiri daripada dua garisan, garisan pertama bergerak pantas dan garisan kedua bergerak lebih perlahan.

Olymp Trade

Selalunya kedua-dua garisan Lane meniru pergerakan carta. Harga naik – penunjuk bergerak naik, jika harga menurun – garisan pengayun bergerak ke bawah. Kadangkala garisan itu bersilang antara satu sama lain. Penyilangan ini adalah isyarat untuk membeli atau menjual, TETAPI!

Zon terlebih beli dan terlebih jual atau prinsip «tetamu tidak diundang»

Jika tetamu tidak diundang muncul di dalam apartmen anda, anda tentu akan cuba membuat beliau pergi dari situ. Kebanyakan penunjuk adalah berdasarkan idea tersebut bahawa harga boleh mencapai tahap yang luar biasa. Ini bermaksud tetamu tidak diundang itu berada di dalam rumah anda. Tahap ini dipanggil tahap melampau yang memberi amaran kepada anda tentang perubahan harga. Ketika detik ini para pedagang menunggu balikan harga, tetapi kita perlu tahu dengan tepat lokasi tahap persis balikan harga tersebut dan di sinilah penyilangan garisan Stokastik membantu kita mencarinya.

Bagaimana untuk bertindak?

Jika pengayun Stokastik memasuki zon ekstrem atas kita perlu menunggu sehingga garisan terpantas menyilangi garisan paling lambat menghala ke bawah. Ini ialah isyarat untuk menjual.

Olymp Trade

Penyilangan garisan di bawah tahap ekstrem bawah (garisan terpantas menyilangi garisan paling lambat menghala ke atas) memberi isyarat untuk membeli.

Itu sahaja?

Tentu sekali tidak!! Itu bukan penghujung analisis pengayun Stokastik. Untuk lebih memahami isyarat tambahan dalam pengayun ini, kita perlu tahu lebih banyak sedikit dan penganalisis Olymp Trade sentiasa bersedia untuk membantu anda dalam perkara ini. Pengayun Stokastik serta mana-mana pengayun lain mempunyai keupayaan untuk meramalkan gelagat harga. Pertama sekali, kita perlu melihat arah pengayun dan arah harga. Kadangkala harga bergerak dalam satu arah tetapi pengayun bergerak ke arah yang berlainan. Arah pergerakan yang bertentangan ini dipanggil pencapahan dan jenis isyarat yang sedemikian ialah satu daripada isyarat yang paling boleh dipercayai.  Pedagang Olymp Trade sering menggunakannya untuk meramalkan pergerakan lanjut harga itu.

Olymp Trade

Jika pergerakan harga tidak disokong oleh pergerakan penunjuk yang dipaparkan dan memberikan isyarat bahawa pedagang hendaklah berhati-hati sebelum berdagang kerana terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa harga itu akan membalik tidak lama lagi. Pengayun Stokastik ialah satu daripada pengayun paling popular dalam kalangan pedagang yang berdagang pada platform Olymp Trade. Dengan menggunakannya anda boleh berjaya mengusahakan semua aset.

Kami mengucapkan selamat berdagang kepada anda!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...