25.05.2018 Olymp Trade 53
olymptrade malaysia

Untuk lebih memahami, apakah itu Heiken Ashi – pertama sekali mari kita bincangkan perkara tersebut sebagai hingar pasaran. Bayangkan bahawa jiran anda gemar membuat bising. Bagaimanakah perasaan anda tentang perkara itu? Bagi saya, hal itu bergantung kepada tahap hingar tersebut. Anda boleh sahaja mengabaikannya jika tidak memberikan masalah yang begitu besar, jika tidak, tentu sekali anda akan berasa terganggu dan anda mahu menghentikan semua itu.

Anda mungkin tidak percaya bahawa «hingar pasaran» juga wujud. Contohnya, harga EUR/USD meningkat dan anda melihat trend menaik atau trend bulis.  Malangnya untuk kami di pasaran, harga tidak selalunya naik atau turun. Harga tidak bergerak mengikut garisan yang lurus. Garisan harga adalah bergerigi. Jadi pergerakan harga meningkatkan kita tentang gelombang. Salah seorang pencipta indeks Dow Jones, Charles Dow, membandingkan pergerakan ini dengan gelombang dan berkata bahawa «terdapat air pasang dan surut pada pasaran».

Kesudahannya, jika harga merosot sekarang – itu tidak benar-benar bermakna bahawa trend menurun akan berterusan. Ini mungkin sahaja «air surut» yang akan membawa kepada «air pasang» yang lebih kukuh dan harga akan meningkat lebih banyak. Sebaliknya, jika harga meningkat, itu mungkin adalah «air surut» sebelum gelombang baharu kemerosotan berlaku. «Air surut» di pasaran juga dipanggil pembetulan. Malangnya, pembetulan ini menghalang untuk «membaca» graf dan mewujudkan «hingar» yang tidak membenarkan anda berdagang yang memberikan lebih keuntungan. Sememangnya anda mahu menyingkirkan «hingar» dengan secepat mungkin dan Heiken Ashi membantu anda untuk melakukan perkara itu.

Bagaimanakah kita menggunakan Heiken Ashi?

Program ini menggunakan Heiken Ashi melalui pemurataan harga. Hasil daripada jika harga pasangan mata wang EUR/USD kita meningkat dan «air surut» tempatan atau pembetulan berlaku, dengan pemurataan harga kita sebenarnya melancarkan pembetulan ini dan menyingkirkan «hingar». Oleh itu, jika anda melihat pada carta kaki lilin Jepun anda akan dapat melihat urutan kaki lilin dengan warna yang berlainan.  Pada masa yang sama, Heiken Ashi akan menunjukkan kepada anda urutan kaki lilin berwarna merah atau hijau yang menghala ke arah yang sama. Jangan keliru dengan kaki lilin Jepun dan Heiken Ashi. Mari kita bandingkan bayangan harga menggunakan platform Olymp Trade: Pada carta kaki lilin Jepun, kaki lilin boleh jadi merah, tetapi pada Heiken Ashi, kaki lilin yang sama berwarna hijau dan sebaliknya.

Olymp Trade

Olymp Trade

Ini adalah mata wang yang sama (dalam contoh ini ialah GBP/JPY) pada rangka masa yang sama, tetapi carta atas ialah carta kaki lilin Jepun dan carta bawah ialah Heiken Ashi.

Bagaimanakah kita «membaca»Heiken Ashi?

Berikan perhatian pada bayangan Heiken Ashi. Anda boleh agak kerap melihat bahawa tiada bayangan dari satu sisi badan lilin. Dari sisi yang lain, bayangannya memanjang. Terlanjur itu – adakah anda perasan arah bayangan itu? Anda betul – arah itu mengikuti trend. Contohnya jika Heiken Ashi naik, itu bermakna bahawa biasanya tiada bayang yang di sebelah bawah tetapi sebaliknya ada bayangan sebelah atas. Apabila Heiken Ashi menurun – situasinya berubah – anda tidak dapat melihat bayangan di sebelah atas, tetapi ada bayangan di sebelah bawah.

Kemudian lihat dengan teliti pada Heiken Ashi sebelum warnanya berubah. Badan menjadi semakin kecil dan bayangan panjang muncul dari kedua-dua sisi.

Kesudahannya, kita boleh mentafsirkan Heiken Ashi dengan cara yang berikut:

Kaki lilin hijau tanpa bayangan di bawah – trend menaik yang kukuh;

Kaki lilin hijau dengan bayangan – biasanya muncul pada awal atau di tengah-tengah trend menaik;

Kaki lilin dengan bayangan badan yang kecil dan panjang – memberi amaran tentang kemungkinan perubahan trend;

Kaki lilin merah tanpa bayangan di atas – trend menurun yang kukuh;

Kaki lilin merah dengan bayangan – biasanya muncul pada awal atau akhir trend menurun;

Adakah Heiken Ashi itu carta atau tidak?

Tidak begitu tepat untuk mengatakan Heiken Ashi itu ialah carta. Instrumen ini adalah lebih kepada suatu penunjuk. Malangnya, perdagangan tidak mungkin dapat dilakukan hanya dengan menggunakan Heiken Ashi. Ini adalah sama dengan menghubungi polis SELEPAS jiran anda berhenti membuat bising dan bukan memberitahu polis dengan serta-merta.  Heiken Ashi sentiasa «lewat» untuk menuju ke harga yang lain. Kesudahannya, adalah lebih baik untuk menggabungkan Heiken Ashi dengan instrumen analisis lain.

Godam kehidupan untuk pedagang.

Penganalisis perdagangan Olymp mengesyorkan agar menggabungkan Heiken Ashi dengan Stochastic Oscillator (Pengayun Stokastik). Gabungan ini sangat mudah – kita membuka perdagangan «harga tinggi» apabila Stokastik meninggalkan zon terlebih jual dan pada masa yang sama, balikan kaki lilin Heiken Ashi muncul. Kita lakukan yang sama untuk perdagangan «harga rendah». Heiken Ashi memberi kelebihan kepada kami untuk kekal berada dalam trend selama yang mungkin. Instrumen ini baik digunakan untuk intrahari sebagai contoh pada EUR/JPY, CAD/JPY, GBP/JPY.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...