24.10.2018 Halaman Utama 54
olymptrade malaysia

Adakah anda masih ingat sewaktu juruanalisis Olymp Trade berbincang mengenai pergerakan harga? Adakah anda masih ingat konsep bahawa purata bergerak membantu kami mencari hala tuju harga dan titik kemasukan? Jika tidak, sila baca tips Olymp Trade yang berguna itu sekali lagi, ia akan membantu anda memahami topik hari ini.

Selain daripada purata bergerak, penunjuk Momentum direka untuk mengenalpasti kekuatan pergerakan harga, iaitu penunjuk membandingkan harga semasa berhubungan dengan posisi harga pada masa lalu.

Penunjuk ini mudah difahami, dan formulanya agak mudah:

Harga semasa tolak harga n– tempoh yang lalu (n adalah bilangan tmepoh yang dipilih oleh pedagang).

Sila lihat imej yang disediakan oleh juruanalisis Olymp trade yang menjelaskan penunjuk Momentum ini.

Isyarat Beli Momentum

Apabila penunjuk melintasi melebihi garisan 100 menunjukkan bahawa harga semasa adalah lebih tinggi berbanding pda masa lalu, oleh itu Momentum adalah positif.

Isyarat Jual Momentum

Apabila penunjuk melintasi di bawah garisan 100 menunjukkan bahawa harga semasa adalah lebih rendah berbanding pda masa lalu, akibatnya penunjuk Momentum adalah negatif.

Selain itu, jika anda mahu, anda boleh memilih penunjuk Momentum dalam bentuk Histogram. Ia lebih mudah untuk mengenalpasti pergerakan harga dan kemungkinan pembalikan trend. Apabila bar berwarna hijau, Momentum adalah positif. Begitu juga, jika berwarna merah, penunjuk adalah negatif. Lihat imej seterusnya yang menunjukkan cara untuk menukar tetapan Momentum.

Tambahan pula, juruanalisis Olymp trade juga tahu bahawa isyarat beli dan jual bukan satu-satunya penggunaan Momentum, penunjuk juga memaparkan pencapahan. Lihat imej yang disediakan untuk anda yang mengenalpasti pencapahan antaran pergerakan harga dan penunjuk.

Pencapahan ‘bearish’ berlaku apabila pergerakan harga menunjukkan trend ‘buillish’, namun begitu, penunjuk Momentum memaparkan harga yang gagal untuk mencapai ketinggian baru dan sebelum lintangan garisan tengah berlaku, yang menandakan permulaan trend ‘bearish’.

Penunjuk kedua yang akan diterangkan oleh juruanalisis Olymp trade hari ini adalah alat yang sama untuk mengukur momentum, iaitu penunjuk Kadar Perubahan. Kadar Perubahan (Rate of Change) mengukur peratusan perubahan harga aset semasa dibandingkan dengan harga pada masa lalu, ia juga digunakan untuk mengesan pencapahan harga.

Formula untuk Kadar Perubahan dinyatakan di bawah:

ROC = {(nilai semasa / nilai sebelumnya) – 1} x 100

Lihat imej yang disediakan oleh juruanalisis Olymptrade, yang menunjukkan penunjuk ROC.

Dalam tetapan standard, Kadar Perubahan dikira pada tempoh 14, sudah tentu pedagang boleh mengubahnya kepada apa-apa tempoh pilihan. Isyarat untuk posisi pembukaan adalah sama seperti penunjuk Momentum (lintasan gairsan sifar).

Kebanyakan pedagang, termasuk juruanalisis Olymp trade memperhatikan hakikat bahawa penunjuk Momentum dan Kadar Perubahan memberi amaran tentang kebalikan pasaran berpotensi, penunjuk ini patut diambil kira dalam sistem perdagangan anda.

Kami mengucapkan semoga berjaya dengan tips Olymp Trade mengenai Momentum dan Kadar Perubahan!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...